Burning Man

Burning Man järjestetään vuosittain Nevadassa, Black Rockin aavikolla. Kyseessä ei ole perinteinen festivaali vaan tyhjästä luotu kokonaisuus, joka käsittää tilataidetta, perfomansseja, itsensä ilmaisua ja yhteisöllisyyttä. Tapahtuma järjestetään tyhjästä, joten osallistujien tekemisillä ja panostamisella on suuri merkitys, valtavat taide-installaatiot, jokaisen ryhmän teema ja ulkoasu luovat tapahtumaan tunnelmansa.

Festivaalin osallistumismaksu on 200-300 dollaria; osallistumismaksu riippuu ilmoittautumisajankohdasta, aikatauluista tiedotetaan pitkin vuotta festivaalien omilla virallisilla sivuilla. Alueen palvelut ovat hyvin rajalliset, tarjolla on ainoastaan kahvia ja jäitä sekä wc-tilat, joista kerätyt rahat lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen. Ruuan ja juomat jokainen osallistuja tuo itse, samoin majoitukseen tarvittavan teltan ja varusteet. Aavikon sää saattaa olla haastava, päivät ovat kuumia mutta yöt viileitä, joinakin vuosina kiusana on ollut vesisade. Vuoden 2015 teemana ovat peilit ja naamiot, labyrintit ja yhteensulautuminen. Tämä Peilien Karnevaali asettaa festivaaleille kolme tärkeää kysymystä; Nykyisessä medialla kyllästetyssä yhteiskunnassa, jossa ihmiset ja tuotteet, kulutus ja yhteydet vellovat jatkuvasti muuttuen, kuka onkaan huiputtaja, ketä huiputetaan ja kuinka löydämme lopulta itsemme?

Festivaali järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 1986, nykyisin siihen osallistuu elo-syyskuun vaihteessa yli 45 000 henkeä. Festivaali on pyrkinyt olemaan jättämättä jälkiä luontoon mutta viime vuosina se on koettu hankalaksi suurien osallistujamäärien takia. Burning Man huipentuu aina valtavan nuken polttamiseen, joka on kasvanut vuosi vuodelta suuremmaksi, tapa on perua vanhoista kelttiläisperinteistä.