Elokuvien teemamusiikki

Musiikki on olennainen osa elokuvaa, sen kerrontaa ja dramaturgiaa. Teemamusiikilla on sen sijaan toisenlainen tehtävä. Se on eräänlainen elokuvan käyntikortti, joka myös joskus alkaa elää omaa elämäänsä listahittinä.

Tässä listassa löytyvät kaikkien aikojen parhaimmat valkokankaalle sävelletyt biisit:

  • Simple Minds: Don’t You Forget About Me The Breakfast Club -elokuvasta. Se ei biisinä ole mikään maailmoja mullistava, mutta vie kuulijan hetkessä teini-iän viattomuuteen, niihin vanhoihin hyviin aikoihin.
  • Survivor: Eye of the Tiger, joka on tutu Rocky 3 -teoksesta. Rocky-elokuvilla on upea instrumentaalinen teemamusiikki, mutta tämä biisi tempaa mukaansa. Se sopii myös henkilökohtaiseksi kannustusmusiikiksi, vaikkapa kuntosalilla tai ennen tärkeää neuvottelua.
  • Eminem Lose Yourself elokuvasta 8 Mile. Räppibiisi harvoin on elokuvan teemamusiikkina, mutta tästä kyseisestä kappaleesta tuli elokuvan ansiosta listahitti. Se myös voitti kuusi erilaista alan palkintoa.
  • Top Gun -elokuvasta tuttu Berlin Take My Breath Away. Klassikoksi noussut elokuva, joka poikinut monia oheistuotteita, kuten esimerkiksi kolikkopelin. Ei tarvitse kuin kuulla biisin alkutahdit ja tietää heti, mistä biisistä on kyse.
  • Adelen Skyfall elokuvasta Skyfall. Bond-elokuvien teemamusiikit ovat legendaarisia, mutta tämä kappale on ylitse muiden. Artistin eeppinen ääni yhdistettyä 77-miehiseen orkesteriin vie kuulijan uusiin sfääreihin. Biisi vakuutti myös erilaiset instituutiot, sillä Adele pokkasi biisillään yhteensä viisi erilaista alan huippupalkintoa, mukana muun muassa Oscar, Grammy, Golden Globe ja Brit Award.
  • Celine Dion My Heart Will Go On elokuvasta Titanic. Leonardo di Caprio, Kate Winslet, sydäntä särkevä rakkaustarina ja tämä biisi – siinä ainekset elokuvan maailmanmenestykseen. Tämä kappale on kuitenkin alkanut elää omaa elämäänsä. My Heart Will Go Onia soitetaan jatkuvasti ja se on yksi klassikoista.
  • Whitney Houston I Will Always Go On elokuvasta Bodyguard. Kukaan ei välttämättä enää muista tätä elokuvaa, mutta artistin tulkinta biisistä on unohtumaton. Kappaleen on säveltänyt Dolly Parton. Elvis halusi aikoinaan esittää kappaleen, mutta ehtona oli, että hän olisi myös saanut oikeudet siihen. Tähän ei Parton onneksi suostunut, ja Houstonin tulkinta teki myös Partonista monimiljonäärin.