Musiikki mainoksissa

Musiikki vaikuttaa meihin voimakkaasti. Jopa kymmenen eri aivomme aluetta reagoivat kuulemaamme musiikkiin. Esimerkiksi etuaivokuoren osa, missä luomme odotuksemme sen mukaan, olemmeko ärsyyntyneitä vaiko tyytyväisiä, saa vaikutteita kuulemastamme musiikista. Vaikutus toimii myös päinvastaisesti, eli valitsemme kuuntelumusiikkimme sen mukaan, mitä koemme senhetkisellä tunnetasolla.

Pikkuaivot reagoivat musiikkiin saaden meidät liikkumaan rytmikkäästi, kuten tanssimaan tai lyömään tahtia. Myös tämä aivojenosa vaikuttaa voimakkaasti tunteisiimme ja sitä kautta myös käytökseemme.

Tunteiden fuusio

Mainokset käyttävät musiikkia myyntitarkoitukseen. Mainosten tekijät ja suunnittelijat ovat erittäin hyvin selvillä musiikin vaikutuksesta katsojiin ja kuuntelijoihin. Aivoissamme on lokero, joka tallentaa muistiimme helpon, miellyttävän sekä mielenkiintoisen rytmin, jonka avulla luomme yhteyden asiaan, johon sävel liittyy. Usein mainokset käyttävät jo meille tuttuja säveliä, jotka mainosten toiston avulla alamme liittämään mainostettavaan kohteeseen. Aikaisempi tunneyhteys näin yhdistyy mainostettavaan asiaan.

Mainokset siis tavallaan ohjelmoivat meidät reagoimaan toivotulla tavalla niiden sanomaan. Sanoma kuuluu yleensä: ”osta ja käytä tätä, niin olet onnellinen, suosittu, seksikäs ja rikas.”

Emme kuitenkaan ole robotteja. Mieltymyksemme eroavat monestakin syystä juuri sen verran, ettei kaikki pure kaikkiin. Mainoksella voi hyvistä yrityksistään huolimatta olla täysin vastaavanlainen vaikutus yksilöön. Musiikki ärsyttää yhtä nopeasti kuin se miellyttääkin, ellei jopa nopeammin. Eri ikäluokkien välillä on suuria eroja musiikkimaun suhteen. Myös kulttuurierot voivat tehdä yhden kansan mainoksen täysin naurettavaksi toisessa kulttuurissa. Nyt huomataan, että edesmennyt kokemus ja elämä on usein luonut vahvan pohjan sille, miten reagoimme kuulemaamme. Tähän vaikuttavat vahvasti myös henkilökohtaiset kokemukset.

Musiikki kohderyhmän mukaan

Mainostettava artikkeli kohdistetaan tiettyihin ryhmiin, joten valittavan musiikin on sovittava juuri tälle asiakaskunnalle.

Esimerkiksi valtaosan muotivaatteista ostavat naiset. Naisille oletetaan henkilökohtaisen ulkonäön olevan tärkeää, ja etenkin sen, miten he vetoavat vastakkaiseen sukupuoleen. Koska tanssi voi olla osa sukupuolten välistä huomionherättämistä, ei ole ihme, että muotimaailma käyttää mainoksissaan etenkin nykypoppia ja tanssimusiikkia. Vilkaisemalla mitä tahansa muotishow’ta, taustamusiikkina on helposti korvaan tarttuva rytmikäs ja samalla moderni sävelmä. Versacen viimevuotinen kevät-show on tästä vahva esimerkki.

Jos muotia myydään naisille, niin autoja myydään etupäässä miehille. Autoon yhdistetään itsenäisyys, sillä ohjatessasi autoa olet suuntaamassa omaa elämääsi haluamillesi reiteille. Auton ulkomuodosta päätellään, millainen olet ihmisenä. Kukapa siis ei haluaisi ajella tunnetusti kalliilla autolla, joka on virheetön, sulava ja nopea. Alitajuinen sanoma on erittäin vahva.

Näiden mainosten musiikin on sovelluttava luomaan samaa sanomaa miehestä, jota naiset ihailevat ja miehet katsovat tuntien kateuden sekaista kunnioitusta.
Taustamusiikki on usein teknistä, vaaraa ja ihmeitä ennustavaa. Jos kysymyksessä on perheauto, sävel muuttuu vakaammaksi ja turvallisemmaksi. Mukana on selvästi yhä seikkailun makua, kuten isän kyydissä pitääkin olla. Vapaan miehen ajelu on vauhdikasta mutta hallittua – hän kenties etsii, pyydystää ja ottaa riskejä. Kukapa nainen ei odottelisi tämän miehen kyytiä? Parhaat automainoksen vuodelta 2013 edustavat juuri näitä miehiä. Katsele ja etenkin kuuntele koostetta parhaista automainoksista.

Julkkikset lainaavat imagonsa tuotteille

Mainonnassa käytetään usein kuuluisuuksia, joiden äänen aivomme on jo rekisteröinyt yhteen menestyksen kanssa – etenkin jos mainittu henkilö on muuten miellyttävä. Tarkoitukseen käyvät tietenkin vain menestyneet kuuluisuudet, joilla on vahva ihailijakunta. Asiayhteys saattaa olla uusi: “Ai! Tämäkin kuuluisuus käyttää juuri tätä shampoota.” Toisinaan kuuluisuuksia käytetään mainostamaan omaa alaansa.

8811423-new-york-september-13-rafael-nadal-of-spain-gives-on-court-interview-after-the-men-s-singles-final-of-the-2010-us-open-on-september-13-2010-in-new-york-city

Esimerkiksi tunnettu tennistähti ja PokerStarsin tiimiin kuuluva Rafael Nadal esittää, miten helppoa on voittaa pokeripeli samalla, kun hän astelee muina miehinä pitkin kaupungin katuja. Kun lähdet itse kokeilemaan esimerkiksi PokerStarsin pelejä, kansa ympärilläsi ei välttämättä innostu pelistäsi edellä kuvatulla tavalla – heillä saattaa olla omakin mielenkiintoinen pelinsä menossa. Huomaa kiihdyttävä musiikki ihmisten kerääntyessä jännäämään peliä ja tyytyväinen ”yes”, jonka kaikki ymmärtävät voiton saavutuksena.

Myös täällä Suomessa osataan toki yhdistää tunnettuja säveliä erilaisiin tuotteisiin. Kotimaisena esimerkkinä toimii Katri-Helena, joka lauleli herttaisesti mukaillen suklaan suloisia hetkiä mainostaessaan Fazerin Sinistä maitosuklaata. Tähden äänestä ei voi erehtyä. Tässä mainoksessa kuulemasi yhtyy tuttuun ja maistuvaan suklaaseen, jonka kaikki tuntevat yhtä hyvin kuin Katri-Helenankin.