Sónar Barcelona 2015

Sonar on Barcelonassa järjestettävä kolmepäiväinen festivaali, jossa pääpaino on elektromusiikissa ja nykytaiteessa. Tapahtumaa on järjestetty vuodesta 1994 asti ja se sijoittuu aina kesäkuun kolmannelle viikolle, tapahtumia on useissa eri paikoissa ympäri kaupunkia. Festivaalin suosio perustuu sen ainutlaatuisuuteen, se onnistuu yhdistämään niin uusia musiikkiryhmiä kuin tutumpiakin alan artisteja sekä kokeilevaa taidetta ja avant-gardea.

Sonar jakautuu pääasiassa kahteen alueeseen, Sonar by day, joka on vuodesta 2013 Fira Montjuıcissä, esittelee DJ:t ja konsertit sekä osan show-spektaakkeleista. Sonar + D alueelle Fira Gran Via de L’hospitalet taas keskittyvät tunnetummat esiintyjät. Sonar on laajentunut ensimmäisestä tapahtumastaan vuonna 1994 merkittävästi, jo kahtena ensimmäisenä vuotena kävijämäärä tuplaantui. Laajentumisen myötä tapahtumalle on haettu suurempia ja parempia tiloja. Sitä pidetään yhtenä Euroopan tärkeimpänä tapahtumana, joka kerää yhteen niin asiantuntijoita kuin myös musiikista ja mediasta kiinnostuneita katselijoita. Sillä on myös merkittävä matkailuarvo kaupungille, sillä Sonarin aikana Barcelonan hotellit ja nähtävyydet keräävät suuret määrät matkailijoita.

Kolmipäiväinen tapahtuma on kerännyt noin 80 000 kävijää erilaisiin tapahtumiin. Sonar on myös vieraillut muissa kaupungeissa ja sille tyypillisiä esityksiä erilaisine oheistapahtumineen on nähty esimerkiksi Buenos Airesissa, Hampurissa, New Yorkissa, Roomassa, Soulissa ja Chicagossa. Sonar on aina ollut enemmin kuin pelkkä musiikkifestivaali, jo ensimmäisenä vuotena esillä oli teknologia- ja levymessut, luentoja ja taideprojekteja videoilla. Tapahtumassa on nähty myös SonarCinema, joka on keskittynyt lyhytfilmehin ja dokumentteihin. SonarPro on noussut yhä tärkeämmäksi osaksi tapahtumaa, se on eräänlainen kokeileva messutapahtuma, jossa on mahdollista luoda hyviä suhteita ja linkkejä eri alojen asiantuntijoiden ja liike-elämän parissa työskentelevien kanssa.